Dry Needling

Wat is dry needling?

Bij Dry Needling wordt er een dunne naald in de spieren gebracht, zodat deze snel en langdurig ontspannen. Op deze manier worden myofasciale pijn en triggerpunten behandeld. De techniek is gebaseerd op westerse neurofysiologische en anatomische principes, en moet dus niet verward worden met acupunctuur. De naam ‘Dry’ wil zeggen dat er niet gebruik gemaakt wordt van een holle naald. M.a.w. er wordt niets geïnjecteerd via de naald, en enkel geprikt in het triggerpunt.

Wat zijn Triggerpunten? 

Triggerpunten zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook bewegingsbeperkingen, stijfheid en krachtsverlies veroorzaken. Daarnaast hebben ze ook effect op de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder blokkaden, stress, overbelasting, verwondingen, sportongevallen en gebruik van chemische stoffen. Een triggerpunt kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Door het naaldje op deze plaats in te brengen, krijg je een ontspanning in deze spiervezels en ook een neurologisch effect op het ruggenmerg wat zorgt voor ontspanning.

Wat voelt het dier tijdens een dry needling behandeling?
De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur gebruikt worden. Nadat de therapeut de strakke band en het triggerpoint gelokaliseerd heeft, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Wanneer het triggerpunt aangeprikt wordt, geeft dit een kleine ‘twitch’, dit voelt als een kleine verkramping van de spier. Bij mensen is het gekend dat dit ook een uitstralende pijn kan veroorzaken in specifieke zones afhankelijk van het triggerpunt. Hoe de hond of het paard reageert, is afhankelijk van dier tot dier. Het ene dier zal vrijwel niet reageren terwijl het andere hier even kan van schrikken.

Wat voelt het dier na de behandeling? 

De dag van de behandeling zelf voelt het dier minder spanning, de spier voelt soepeler aan. Twee tot vier dagen nadien kan er wel wat spierstijfheid te voelen zijn. Als je hond een sportprestatie moet neerzetten, wordt hij dus beter de dag van de wedstrijd zelf behandeld.

Wanneer wordt Dry Needling gebruikt? 

Dry Needling is één van de ‘tools’ uit de toolbox die ik gebruik tijdens een osteopathie behandeling. Het wordt dus steeds toegepast in combinatie met osteopathie.

Mogelijke indicaties voor Dry Needling zijn:

  • chronische of acute ontstekingen
  • overbelastingsletsels
  • na (sport)ongevallen
  • rugklachten (hernia, rugpijn,…)
  • knieklachten
  • na immobilisatie (gips, langdurige verkeerde houding,…)
  • verhoogde spierspanning