10 redenen om je sporthond regelmatig door een osteopaat te laten nazien

 

  1. Heeft je hond problemen met het nemen van bochten? Vaak wordt dit veroorzaakt door een blokkade. Verkrampte spieren zorgen ervoor dat je hond minder lenig is langs één zijde. Wanneer deze spieren gerokken worden tijdens het maken van een bocht, gaat je hond aan deze zijde een grotere bocht maken om deze spieren minder op rek te laten komen.
  2. Regelmatig je hond laten controleren door een osteopaat, lost spanningen op voordat ze ernstige problemen veroorzaken. Dit heet dan een zogenaamde ‘preventieve behandeling’: de eerste blokkaden oplossen, nog voor het probleem zich gaat uitbreiden.
  3. Blokkaden en spanningen zorgen ervoor dat het gangpatroon van je hond anders wordt. De stand van de heupen en de schouders wordt hierdoor anders, en ongevalletjes zijn sneller gebeurd.
  4. Is het gangpatroon van je hond anders? Of gaat hij makkelijker in telgang? Ook dit kan veroorzaakt worden door een blokkade.
  5. Regelmatig nazicht door een osteopaat verbetert de prestaties van je hond. Door problemen snel aan te pakken, geeft dit meer comfort aan je hond tijdens het sporten. Hierdoor presteren ze beter.
  6. Honden met blokkaden in de lage rug of spanningen in de buik houden hun rug vaak wat bol. Hierdoor kunnen ze moeilijker de rug strekken, iets wat een hond net nodig heeft tijdens het lopen en sporten.
  7. Wanneer een hond niet in optimale (fysieke) vorm is, heeft dit ook effect op het uithoudingsvermogen.
  8. Spanningen op bepaalde organen kunnen een hypergevoelige hond geven. Ze zijn vaak al erg zenuwachtig voor ze het wedstrijdplein opkomen, maar eens ze er op staan zijn ze niet meer zo actief als je zou verwachten. Dat komt omdat deze honden op voorhand te veel energie verbruikt hebben. Door deze organen te behandelen, brengt dit de hond terug in evenwicht.
  9. Sporthonden hebben vaak een erg hoge ‘will to please’. Dit samen met de nodige adrenaline die tijdens het trainen en vooral een wedstrijd door hun lijfje raast, zorgt ervoor dat ze vaak pijn negeren of zelfs niet meer voelen. Hierdoor geven ze niet altijd even duidelijk aan dat er een probleem is. Soms is dat maar achteraf zichtbaar, doordat ze beginnen te manken of minder snel rechtstaan na de training of wedstrijd.
  10. Een groot aantal hondensporten zijn behoorlijk belastend voor het lichaam van de hond. Voor ons is het een hobby, voor hen is dit topsport. Zorg er dan ook voor dat ze in topconditie zijn en ze soepel en vrij kunnen bewegen.

 

Bij een sporthond is een controle één à twee keer per jaar aan te raden.